Wat het hele dorp wist

Wat het hele dorp wist

 

(2022) Lion woont in Israël. Voor zijn zestiende verjaardag mag hij met zijn moeder en opa op vakantie naar Nederland. Daar groeide opa op in Friesland. Lion heeft vaak gevraagd naar opa’s leven van toen, maar antwoord kreeg hij nooit. De geschiedenis van zijn grootvader heeft iets te maken met de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen een peuter, dus hoe zit dat precies?

Misschien kan hij dat vertellen als hij terug is in zijn oude dorp. Maar als Lion ziet hoe moeilijk opa het heeft met dat verleden, vraagt hij zich af of deze reis wel zo’n goed idee was.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In verband hiermee werd mij gevraagd een Fries kinderboek te schrijven dat zou gaan over de jeugd van Louis Godschalk die werd geboren in 1942 in Amsterdam en als peuter was ondergedoken in een dorpje vlakbij Sneek. Nu woont hij in Israël. Koos Boorsma schreef een biografie over hem (Wie ben ik?) waar ik veel informatie uit kon halen. Via de mail had ik contact met Louis Godschalk en Koos Boorsma. Ik mocht alles vragen over gebeurtenissen of emoties die voor mij niet duidelijk waren. In het Friestalige boek voor groep 7 en 8 kon ik niet alles kwijt wat ik had willen vertellen, ik dacht dat ik dat in een jeugdboek wel zou kunnen. Daarom heb ik het boek niet vertaald maar herschreven voor oudere jeugd (of volwassenen). Het werd geen boek dat alleen over de oorlog ging maar vooral over de gevolgen ervan, voor de overlevers en voor hun kinderen en kleinkinderen.

Ditmaal maakte ik een lesbrief bij het boek dat te gebruiken is op het VO vanaf 14/15 jaar. Welke vragen of opdrachten je kunt (laten) maken is aan de docent of de leerling. Je kunt de lesbrief uitprinten.

Lesbrief bekijken