De Simke Kloostermanprijs 2016!

De Simke Kloostermanprijs 2016!

books_27_trettjin_dagen

De Simke Kloostermanprijs 2016!

Burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen belde voor de tweede keer. Ik was niet thuis, mijn man nam op. De burgemeester dacht dat hij het mijn man ook wel kon toevertrouwen. ‘Uw vrouw mag een spetterend feest organiseren,’ was de boodschap. ‘Trettjin dagen om in spetterjend feest te organisearjen is het winnende boek.’

Ik had het niet verwacht. ‘Echt?’ vroeg ik. ‘Echt waar?’

Het was geen grapje en langzamerhand begreep ik het. Ik heb de Simke Kloostermanprijs gewonnen. Voor de tweede keer! Trettjin dagen om in spetterjend feest te organisearjen is het beste Friestalige kinder/jeugdboek van de afgelopen drie jaar! Ik werd blij. En blijer. En verschrikkelijk blij! Want dit boek betekent veel voor me. Het boek dat over een pubermeisje gaat dat niet weet dat ze ADHD heeft. Haar broertje blijkt het te hebben en daar zijn grote problemen mee. Met haar niet. Hewel… er gaat wel het een en ander fout in haar leven.

Deze week hoorde ik over een meisje van 15 dat volledig met zichzelf in de knoop zit. Haar moeder had het er zo moeilijk mee dat ze vond dat haar kind maar naar een tuchthuis moest gaan. Stiefmoeder nam met het meisje de vragenformulieren door voor het ADHD-onderzoek, precies zoals Marieke dat in het boek doet met Peter, har broertje. De vader had Dertien dagen al gekocht voor het meisje als cadeau.

Ik houd niet van boeken met een boodschap, maar ze mogen wel ergens over gaan. Dit boek gaat ergens over. En nu heeft het een prijs gekregen. Ik ben blij, vooral nu ik het mag vertellen! De uitreiking is op 20 mei in het kerkje van Twijzel!

9200000030797630